Is Frans leren online iets voor jou?

Frans leren online? Is dat een optie voor jou? Probeer het nu! Schrijf je in voor mijn gratis online Franse les voor beginners. Klik op de groene knop:

Is het mogelijk om goed Frans te leren geheel online? Als online Franse taalcoach kan ik het online leren van het Frans zeker beamen. Ik vind het zelfs zoveel makkelijker om Frans te geven online dan in het “echt”. Dat zou je misschien wel verbazen!

In dit artikel wordt zeker duidelijk waarom ik online lesgeven handiger vind. Ik leer zelf Russisch en Portugees met leraren via Zoom of Skype en zou echt niet willen ruilen voor een fysieke schoolomgeving.

Maar waarom is het dan makkelijker om Frans te leren online in plaats van op een fysieke school? Daar ga ik je nu meer over vertellen!

Sinds het coronavirus zijn bijna alle bedrijven en instanties die nog niet op het world wide web te vinden waren, naar de online dimensie verhuisd. Je dacht dat je écht niet zonder internet kon leven en dat blijkt ook zeker waar te zijn. Deze pandemie heeft dat nogmaals bewezen. Ik zelf geef al meer dan acht jaar les, vier daarvan geheel online.

een vrouw leert Frans online en ze is heel blij

Mijn eerste lesjaren waren zeker op fysieke plekken. Ik heb veel bijles gegeven in mijn beginjaren als Frans leraar, dan reisde ik in de tram of op de fiets van één school in Brussel naar het andere taleninstituut, of zelfs bij mensen thuis. Ik bleef lekker in beweging en belandde soms nog wel eens in een regenbui. Niks mis mee. Ik heb nooit geklaagd en had altijd heel veel werkmogelijkheden in Brussel! Wil je meer over mijn leservariing weten? Klik dan hier :).

De nadelen van lessen op een Franse talenschool

Hoewel de lessen soepel verliepen, moest ik altijd oefeningen uitprinten, boeken meenemen en was het lastig om mijn leerlingen audio’s te laten luisteren. Als de audio’s echt belangrijk waren, dan moest ik mijn laptop meeslepen (en die was 8 jaar geleden toch wat zwaarder dan mijn huidige MacBook). Als ik wat moest opschrijven of een correctie moest maken, dan deed ik dat altijd handmatig. Zoals je je misschien kan voorstellen, gaat het met de hand schrijven minder snel dan met de computer. Dus wat zijn achteraf gezien de grootste nadelen van fysieke lessen?:

 • transport en de tijd die je daarmee kwijtraakt
 • boeken en papieren slepen
 • lesmateriaal delen zoals audio’s of video’s
 • onnodig papier uitprinten en verspillen voor oefeningen
 • corrigeren gaat langzamer en minder snel
Frans zware lesboeken die niet handig zijn om mee te nemen als je Franse les hebt

Toen ik naar Ottawa verhuisde ben ik verder gegaan met het lesgeven op scholen en bij mensen thuis. Toch ben ik in Ottawa langzaam overgegaan in het online lesgeven. Waarom? De strenge winter heeft mij daartoe gedwongen! Met -30 graden celsius de bus nemen en dan uitstappen in een vrieskist is niet ideaal. Dus vaak op verzoek van mijn klanten, hebben we lessen online gedaan. Dus vier jaar geleden ben ik écht begonnen met het online lesgeven.

De voordelen van online Franse lessen

Als online Franse taal coach kan ik je heel goed uitleggen wat de voordelen zijn van online lessen nemen:

 • Flexibiliteit van tijd: Je kunt je eigen tijden uitzoeken én je hoeft niet te reizen om op bestemming te komen.
 • Locatie vrijheid: Het enige wat je nodig hebt, is een werkende internetverbinding. Dit is niet altijd vanzelfsprekend 😉
 • Makkelijker toegang tot online hulpmiddelen zoals authentieke video’s, Franstalig nieuws en radiouitzendingen.
 • Scherm delen. Dit is waarschijnlijk wat is het mooiste vind van het online lesgeven. Ik kan mijn scherm delen en ook alle oefeningen en boeken die ik op mijn computer heb, aan mijn studenten laten zien zonder papier te verspillen.
 • Directe feedback! Wat ik vaak doe is een Google Docs aanmaken, om daar LIVE met mijn studenten mijn notities te delen en vaak schrijf ik daar steekwoorden en correcties in zodat mijn studenten dat ook weer kunnen bekijken.
 • Directe toegang tot online woordenboeken. Je kunt super snel woorden vertalen als je online bent! Daar heb je geen onhandig woordenboek meer voor nodig 🙂
 • Één op één online les is intensiever en persoonlijker. Ook merk ik dat mijn studenten altijd gemotiveerder zijn dan in een volle groep in een muf klaslokaal.
een man leert Frans online

Dan is er ook nog het voordeel dat je eigenlijk online toegang hebt tot de beste leraren die jij uitkiest. Je hoeft niet naar het andere eind van het land (of de wereld) te reizen om les te nemen van de Franse leraar van jouw keuze. Tevens kan je dus online ook makkelijker in contact komen met échte Franstaligen!

Wil jij ook beginnen met het leren van het Frans? Probeer dan mijn gratis Franse ONLINE les ;). Klik op de groene button om je in te schrijven voor deze hele leuke en makkelijk te volgen les waarin ik alle geheimen om Frans te leren spreken met jou deel.

Een andere manier om lessen te nemen is Italki. Italki is een heel gaaf taal platform waar je Franstaligen en Franse leraren kan vinden om Frans van te leren. Hier betaal je per uur voor een Franse les online met een leraar van jouw keuze. Klinkt dat leuk? Vergeet dan niet deze coupon in te vullen om 10$ korting te krijgen op je eerste les :). Online Frans leren is echt helemaal anno 2020 en ik zal je het zeker kunnen aanraden! Ik doe het zelf ook met Russisch en Portugees elke week!

Ik heb een filmpje opgenomen over hoe je het beste Frans kunt leren online in 2020. Hier is het filmpje:

Wil jij nu ook Frans leren online? Maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Doe dan mijn gratis Franse les voor beginners, geheel online natuurlijk. Klik op de groene knop om naar de aanmeldpagina te gaan en kies een tijd die jou uitkomt:

Bekijk ook mijn andere blog posts over het Frans leren, hopelijk brengt dat je veel leesplezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *