Je wilt Frans oefenen maar je weet niet zo goed waar je moet beginnen?

Als Internationaal Gecertificeerde Franse Taalcoach heb ik een paar tips en tricks voor je om direct met het Frans aan de slag te gaan!

Wil jij meteen Frans oefenen? Schrijf je dan in voor mijn gratis Franse les voor beginners. Klik op de groene knop om je in te schrijven:

Frans oefenen waar kan je dat het beste doen?

Met welke apps, boeken of websites kun jij het beste Frans oefenen? Vandaag de dag is de keuze reuze! Daarom is het ook belangrijk om jezelf eerst af te vragen hoe jij graag Frans oefent. Wat gebruik jij het liefste? Wil jij online Frans leren, op je computer, smartphone of op de traditionele manier met een fysiek boek en een leraar voor je neus? Laten we gaan kijken naar de verschillende opties.

Frans oefenen met een boek?

Frans oefenen online

Op het internet kun je zeeën aan informatie vinden. Veel websites kunnen je helpen met het oefenen van het Frans. Als je op zoek bent naar een oefensite waar je je Franse grammatica kunt oefenen, dan is Talenwijzer een hele goede keuze. Je vindt hier heel veel grammatica oefeningen in het Nederlands. Ook is de website van Viviennestringa een goede bron van oefenmateriaal voor Franse grammatica. Ook heeft nufransleren.nl een website vol met allemaal tools om Frans te oefenen. Deze websites zijn echter wel gefocust op grammatica oefeningen. Voor mijn eigen studenten gebruik ik heel vaak Ortholud. Deze site is geheel in het Frans en biedt heel veel oefeningen aan! Maar er zijn nog veel meel hulpbronnen die jij kunt gebruiken om Frans te oefenen. In het volgende filmpje deel ik podcasts, radioprogramma’s en wat Franse series en muziek :).

Praat met Franstaligen online!

Ben je niet zo geïnteresseerd in het doen van grammatica oefeningen maar wil je wel heel graag Frans leren spreken? Misschien wil jij in contact komen met echte Franstaligen om je Frans op die manier te oefenen en bij te spijkeren. Oefening baart kunst en het spreken met Franstaligen zal in het begin onwennig en misschien wel eng zijn maar naarmate je het vaker doet, zal je zien dat je vooruitgang boekt en dat je vloeiender Frans zal kunnen spreken. Een geweldige website om gratis in contact te komen met Franstaligen die het Nederlands of Engels met jou willen oefenen is: my language exchange ook heb je de website language.exchange waarop je gratis een profiel kunt aanmaken om Frans te oefenen met Franstaligen. Zo kom je ook veel te weten over de Franse cultuur en kom je echt in contact met mensen.

man oefent Frans

Als je les wilt van echte Franstaligen, kan je ook een kijkje nemen op Italki. Dit is een platform waarop je een Franse leraar online kunt vinden en daarmee online Skype/facetime of Zoom lessen kunt hebben. Dit is heel interactief en leuk! Ik leer op deze manier Russische en Portugees. Je kunt 10$ korting krijgen als je je op Italki inschrijft met deze link. Als je meer wilt weten over het online Frans leren, lees dan dit blog.

De beste apps om Frans te oefenen

Er zijn natuurlijk ook hele goede apps waarmee je makkelijk Frans kunt oefenen. Duolingo is een goede app om nieuwe woordjes te leren en te luisteren naar de uitspraak in het Frans. Duolingo kan je downloaden als app op je telefoon maar wist je dat je het ook kunt gebruiken op je computer? Klik hier om naar Duolingo te gaan! Ben je op zoek naar een handige app om Franse werkwoordsvervoegingen te oefeningen? Dan is Conjugo heel erg leuk! Met Conjugo kun je al spelend Franse werkwoordsvervoegingen leren en daarmee ze snel te onthouden!

de beste apps om Frans te oefenen

Ook kan ik Memrise aanraden waar je heel veel woordenlijsten zal vinden met Frans vocabulaire. Memrise is een app maar ook een website die je op je computer of laptop kunt gebruiken. Er zijn heel veel vocabulaire lijsten met zinnetjes en interactieve oefeningen waarbij je zelf het niveau kunt bepalen. Quizlet is ook een geweldige app die Franse vocabulaire lijsten heeft maar je kunt ze ook zelf maken! Het is zeker de moeite waard om Memrise en Quizlet te bekijken. Het zijn de twee apps die ik het meest gebruik om mijn studenten te helpen maar ook om zelf Russisch en Portugees te leren.

Vind je het nou leuk om korte teksten en verhaaltjes te lezen in het Frans? Dan is de App: Lingq misschien wat voor jou. Linkt biedt heel veel verhaaltjes aan met uitspraak en handige functionaliteiten die deze app uniek maken, en je kunt het gratis proberen.

Er zijn natuurlijk nog veel meer apps beschikbaar om Frans te oefenen. Denk aan Babbel, Rosetta Stone, Mondly en Busuu.

Om nieuwe woordjes te leren vind ik Memrise het beste, want de woordenlijsten van Memrise bevatten heel veel zinnetjes die je gelijk kunt gebruiken, ook is er veel videomateriaal en er worden handige geheugensteuntjes aangeboden. Dat is ook het voornaamste kenmerk van Memrise dat ze echt proberen je de juiste tools aan te bieden zodat je vocabulaire en zinnetjes makkelijker onthoudt. Babbel is heel goed om woordjes te leren en vocabulaire te zien in context. Busuu is iets meer gefocust op grammatica wat fijn kan zijn als je dat nodig denk te hebben

Memrise plaatje Frans oefenen

Mijn persoonlijke top 5 van Franse taal apps zijn:

  • 1. Memrise: Een geweldige app om nieuwe woordjes te leren maar ook zinnetjes die je echt direct kunt gebruiken in het Frans.
  • 2. Quizlet: Een mooie app om zelfs woordjes in te zetten en plaatjes toe te voegen (een soort WRTS). Het kost wat meer tijd maar dan heb je ook een persoonlijke woordenlijst!
  • 3. Babbel: Een effectieve app om vanaf het begin Frans te leren met simpele oefeningen.
  • 4. Busuu: Veelal een app die veel grammatica uitlegt en gevarieerde oefeningen heeft om Frans te leren en oefenen, deze app vind ik iets minder flexibel en plezierig om te gebruiken maar het geeft een hele goede basis.
  • 5. Lingq: Een hele leuke app als je houdt van lezen en audioboeken. Je hebt verschillende teksten van bekende boeken in deze app die je tegelijkertijd kan beluisteren en meelezen.

Franse oefenboeken

Boeken hebben ons eeuwen lang geholpen om nieuwe informatie te ontdekken en eigen te maken. Vandaag wordt het gebruik van boeken steeds minder populair omdat we online al heel veel informatie gratis kunnen vergaren. Hoe fijn is het om toch je hand te leggen op een fysiek Frans oefenboek? Wist je dat je je tast zintuig meer gebruikt als je een fysiek boek hebt waaruit je leert? Hoe meer zintuigen je gebruikt bij het leren, hoe beter. Dus een boek kopen of lenen bij de bibliotheek is niet zo een slecht idee. Welke boeken zijn handig voor het Frans oefenen?

Deze boeken zijn vooral gericht op grammatica en vind ik zelf heel handig en compleet:

Wil je vooral verhaaltjes lezen met een audio boek en de Nederlandse vertaling erbij? Bekijk dan deze aanraders van bol.com:

Ik hoop dat dit blogpost je heeft geïnspireerd om nog meer Frans te oefenen. En vergeet je niet in te schrijven voor mijn Franse les:

Bekijk ook mijn andere blogposts over het leren van het Frans:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *