In deze blog gaan we het hebben over Franse begroetingen. De goede begroeting kiezen en te gebruiken is essentieel om een goede indruk te maken in het Frans!

Waarom Franse begroetingen leren?

Je begint net Frans te leren en je vraagt je af: “hoe maak ik de juiste eerste stap?” Of in het Frans: “hoe kan ik beginnen met de goede voet?” (commencer du bon pied).

Je wilt natuurlijk goed beginnen en niet onnodig veel tijd verliezen aan woordjes en zinnen die er toch niet toe doen.

De Franse begroetingen zijn daarom jouw perfecte startschot voor het beginnen van het leren van het Frans!

Wat zijn de belangrijkste Franse begroetingen?

De allerbelangrijkste Franse begroetingen zijn waarschijnlijk de woordjes die je gebruikt om mensen direct te begroeten, zoals:

Bonjour! Dit kan je tegen iedereen zeggen op elk moment van de dag, behalve ‘s avonds laat, dan kan je beter kiezen voor de volgende begroeting ;).

Bonsoir! Dit is de perfecte begroeting voor in de avond. Dit kun je tegen een vreemde zeggen maar ook tegen je nichtje! Let op, je spreekt dit uit als: “bonswar”.

Salut! Dit betekent zowel: “hoi” als “doei”. Salut is een informele Franse begroeting die erg vaak wordt gebruikt tussen mensen die elkaar al goed kennen. Dus dit kan je makkelijk tegen je familie en vrienden zeggen maar ook tegen kinderen die je niet kent.

Coucou! Dit betekent “koekoe”. In het Nederlands gebruiken we dit vaak om te spelen met een kindje. Je houdt je handen voor je ogen en dan zeg je: “koekoe!!” In het Frans is “coucou” eigenlijk een normale manier om te zeggen: hey! Ik moest hier in het begin erg om lachen omdat ik steeds dacht aan het laten schrikken van een kleuter in plaats van het begroeten van een vriend of vriendin.

Au revoir! Dit betekent letterlijk “tot weerzien”. En deze begroeting is meer formeel dan informeel. Je kunt het altijd gebruiken en met iedereen maar het is dus een iets formelere manier om afscheid te nemen. Je spreekt het uit als “o revwar”.

À bientôt! “Tot goed vroeg” letterlijk, en het betekent: “tot snel!”. Dit kun je gebruiken in meer informelere contexten.

Formeel en informeel in het Frans

In het Frans is het heel erg belangrijk om bewust te zijn van formele en informele vormen. Formeel is tegen iemand praten die je niet kent of wordt gebruikt in professionele contexten. Informeel is een luchtigere stijl met mensen die je al kent.

De Franse taal is formeler dan het Nederlands. Er is meer afstand tussen mensen in het Frans. Daarom is het belangrijk om formele en informele Franse begroetingen gelijk goed te leren en te begrijpen zodat je geen onnodige blunders maakt bij de bakker!

Wees ervan bewust dat er verschillende landen zijn waar het Frans wordt gesproken. In Frans Canada (Québec) is het heel normaal om de bakker aan te spreken met “tu”. In Frankrijk, België of Zwitserland is dit ondenkbaar!

Dus wees er goed van bewust wanneer je welke formele of informele begroeting in het Frans kunt gebruiken.

Hoe kan ik Franse begroetingen goed leren?

Franse begroetingen leren online was nog nooit zo makkelijk. Ik heb een online cursus gemaakt waarin je gemakkelijk alle Franse begroetingen op een rij kunt leren! Het goede nieuws is dat de begroetingen horen tot de gratis module, dus die kan je gewoon gratis meedoen. Klik op de groene knop hieronder!

Ik heb ook een Youtube Channel waarop ik heel veel praat over het leren van het Frans.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *