Waar spreekt met Frans?

Wist je dat Frans één van de snelst groeiende talen is in de wereld op het moment? En dat bijna de helft van alle Franssprekenden van Afrika afkomstig zijn? Lees verder om alles te weten te komen over waar het Frans gesproken wordt in de wereld. Kom ook te weten naar welk land jij volgend jaar gerust op vakantie kunt gaan om Frans te oefenen. Het zal deze keer tot je verbazing niet Frankrijk of Zwitserland zijn!

Het Frans is een Romaanse taal net zoals het Spaans, Portugees en Italiaans bijvoorbeeld. Maar wist je dat het Frans aanwezig is op vijf verschillende continenten? Ook al kennen we Frankrijk als de wieg van de Franse taal. Was je ervan bewust dat het Frans een officiële taal is in 30 landen?

Hoeveel mensen spreken het Frans?

Het Frans heeft ongeveer 77 miljoen moedertaal sprekers. Hierbij kan je denken aan mensen die met het Frans als moedertaal opgroeien. Dit cijfer zegt niet alles omdat er veel meer mensen zijn die het Frans dagelijks (moeten) gebruiken. Er zijn ongeveer 208 miljoen mensen die Frans dagelijks als tweede taal of als officiële taal op school, het werk of in communicatie met de overheid gebruiken.

In meertalige landen in Afrika is het Frans de officiële taal in overheidsinstellingen maar komen lokale talen gebruikelijk voor. Het totaal aantal Frans sprekers is ongeveer 285 miljoen in de wereld, dat is toch helemaal niet zo slecht tegenover het Nederlands die er maar 25 miljoen heeft.

Vijf continenten

Van Europa (Frankrijk, België, Luxemburg, Zwitserland, Monaco en Andorra) tot aan de prachtige witte stranden in Oceanië (Nieuw-Caledonië, Wallis et Futuna, Vanuatu, Frans-Polynesië) wordt Frans gesproken. Je kunt het zo ver niet bedenken. Het Frans is alomtegenwoordig. De Franse taal is daarmee één van de meest aanwezige talen op de wereld. Overal waar je komt, zou je het Frans kunnen opzoeken en vinden!

Ook in Afrika wordt de Franse taal veel gesproken door de aanwezigheid van Frankrijk tijdens de kolonisatie. Afrika is een continent waar de bevolking snel groeit en daarmee de Franse taal ook. In de nabije toekomst zal Afrika als continent dus ook Europa voorbij gaan in het aantal Franstaligen.

Het zal je verbazen dat in Noord- én Zuid-Amerika het Frans ook in de straten weerklinkt. Denk aan Canada; maar er is zelfs een klein eiland aan de kust van Newfoundland dat Saint-Pierre et Miquelon heet, dit is een Franstalig eiland! De lijst is nog niet af want als we wat meer naar het zuiden gaan de oceaan op zal je al snel in Haïti, Frans-Guyana en op de prachtige tropische eilanden Guadeloupe en Martinique Frans door de golven horen galmen.

Martinique, een Frans eiland in de Caribische Zee. Foto van Blue Swan Daily

Francosfeer

Wist je dat het hele Franstalige gebied in de wereld ook wel de Francosfeer wordt genoemd? En mensen die Frans spreken zijn “francophone” (Francofonen in het Nederlands oftewel Franstalig). Je kunt bijvoorbeeld zeggen: “un film francophone” (een Franstalige film). Français (Frans) en francophone zijn twee verschillende woorden. Iemand kan “francophone” (Franstalig) zijn maar niet “français” (Frans – van Frankrijk) maar een francophone spreekt français (Franse taal). Ik hoop dat het niet te ingewikkeld wordt!

In Europa, “le vieux continent” (het oude continent), is het Frans goed gerepresenteerd en hier is het centrum van de Franstalige wereld. Meer dan de helft van de moedertaal Franstaligen wonen in Frankrijk. Rondom Frankrijk tref je nog landen aan zoals België, Monaco, Zwitserland, Luxemburg waar Frans wordt gesproken. Ook op de Kanaaleilanden Jersey en Guernsey (van het Verenigd Koninkrijk) zal je Frans aantreffen.

Het Frans heeft in Afrika ook een grote plek ingenomen, maar niet als volkstaal. De Franse taal is hier eerder een overheids- en handelstaal geworden omdat er zoveel verschillende inheemse talen aanwezig zijn in Afrika.

Het Frans wordt gebruikt als de taal van communicatie in: Algerije, Benin, Burkina Faso, Burundi, Centraal-Afrikaanse Republiek, Comoren, Congo-Brazzaville, Congo-Kinshasa, Djibouti, Equatoriaal-Guinea, Gabon, Guinee, Ivoorkust, Kameroen, Madagascar, Mali, Marokko, Mauritanië, Niger, Senegal, Seychellen, Tsjaad, Togo en Tunesië.

Frankrijk had in het verleden een kolonie in een groot deel van Zuidoost-Azië. Deze kolonie heette Frans Indochina (l’Indochine) en bestond uit Laos, Cambodja en Vietnam. De invloed van het Frans wordt in deze landen langzaam vervangen door het Engels.

Op deze website kan je een heel overzicht zien van alle landen waar het Frans wordt gesproken.

Afbeelding genomen van Musée de l’Histoire Vivante

Het Frans in Amerika en Oceanië

Het Frans wordt ook gesproken in zowel Noord- als Zuid-Amerika maar ook in het Caribisch gebied. Het Frans is naast het Engels de officiële taal in Canada. Canada is tweetalig en aan beide talen zijn constitutioneel dezelfde rechten verleend, ook al is dit in de praktijk wat lastiger toe te passen en daardoor is er veel onrust onder Franstaligen die buiten Quebec wonen (hier zal ik eerdaags een aparte blog over schrijven!). In de Canadese provincie Quebec is Frans de eerste en enige officiële taal.

In de Verenigde Staten is het Frans als minderheidstaal aan te treffen in de staten New Hampshire, Maine, Louisiana, en Vermont. Maine, New Hampshire en Vermont grenzen aan de Canadese provincie Québec vandaar de Franstalige invloeden. Op Haïti spreekt men ook Frans, ook al kom je hier veel Creool tegen, een vermengde Franse taal. Ten slotte spreekt men in Frans-Guyana (Zuid-Amerika, naast Suriname) ook Frans.

In Oceanië zijn er ook veel eilanden waar er Frans wordt gesproken. Bijvoorbeeld op het eiland Vanuatu (ten noorden van Nieuw-Zeeland). Niet ver van Vanuatu ligt Nieuw-Caledonië waar vrijwel de hele bevolking ook Frans spreekt en wat een hele populaire tropische vakantiebestemming is voor Fransen. Ook in deze regio ligt Wallis en Fortuna, een klein Frans eiland met Frans als officiële taal is. Midden in de Stille Oceaan ligt Frans-Polynesië een eilandengroep met als hoofdeiland Tahiti. Frans is daar een veel gesproken taal.

Franstalig Oceanië
Franstalig Oceanië, afbeelding van Eklablog

Als afsluiting

Waar spreekt men nu Frans? Dat is dus toch een grotere vraag om te beantwoorden dan je misschien had gedacht. Ik hoop dat deze blogpost je meer inzicht heeft gegeven in de Franse wereldkaart. Zoals je hebt vernomen, hoef je voor je volgende vakantie helemaal niet naar Frankrijk om Frans te oefenen. Wil je dit blog delen? Klik op de onderstaande buttons.

Ondertussen kan je al beginnen met het leren van het Frans spreken, probeer mijn gratis les!

Franse taalgebieden
Franse taalgebieden
Afbeelding genomen van Britannica.com

Een andere website die bericht over de Franse taal is Fransetaal.net.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *